Hippe Heks Actueel!

50 jaar Marokkaanse migratie

Op 14 mei 1969 ondertekenden Nederland en Marokko het verdrag waarmee de arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld.  Vijftig jaar later vierden de Hippe Heks en Eigenwijks dit bijzondere feit met een aantal dochters en kleindochters van de eerste generatie Marokkaanse arbeidsmigranten in de Honingraat. Bij het onderwerp arbeidsmigratie denkt men vaak als eerste aan de mannen, maar achter veel mannen gaan ook vrouwen en kinderen schuil. De Hippe Heks wilde juist hún verhalen op deze speciale dag ten gehore brengen.

De kracht van vrouwen

Wethouder Touria Meliani opende de bijeenkomst met haar levensverhaal. Als meisje van zes kwam ze vanuit Marokko terecht in Winterswijk. Na een aantal jaren keerde haar vader terug naar Marokko en bleef haar moeder achter met zes kinderen. Haar moeder ging niet bij de pakken neerzitten. Ze leerde Nederlands en zocht werk.

Veel vrouwen herkennen zich in het verhaal van Touria Meliani. Ook als de ouders samen in Nederland bleven, kwam veel neer op de schouders van de moeders. De moeders hielden het gezin draaiende: ‘Bij onze moeders hebben we het geluk gevoeld. De wereld draait op de kracht van vrouwen. Vertel je verhaal en maak zichtbaar dat we er zijn!’ riep de wethouder de aanwezigen op. In de zaal zaten ook vrouwen die zich de komst van de eerste Marokkaanse gezinnen in de buurt nog goed konden herinneren, dat ze vriendjes en vriendinnetjes kregen die ‘Najia’ of ‘Ahmed’ heetten en bij elkaar gingen spelen.

Zangeres Hind Hakki eerde met een sprankelend muziekoptreden de Marokkaanse moeders, waaronder haar eigen moeder die voor deze feestelijke gelegenheid vanuit Tilburg was meegereisd naar Amsterdam.

Zoet, zout, sober en satijn

In februari bestond de Hippe Heks 35 jaar. Het hele jaar door viert de Hippe Heks haar verjaardag, zoals met de kookboekenreeks Zoet, zout, sober en satijn*. De kookboeken bestaan uit portretjes van vrouwen die zijn betrokken bij de Hippe Heks en een favoriet recept. Tijdens deze bijeenkomst nam de wethouder het tweede deel in ontvangst. De foto’s in het boekje maken deel uit van het project Vrouwen van Nieuw-West, een initiatief van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger waaraan behalve de Hippe Heks, veel organisaties uit Nieuw-West hebben meegewerkt. Aan wethouder Meliani ook de taak om de gelijknamige fototentoonstelling te openen, die een beeld geeft van vrouwen die zich inzetten voor Nieuw-West.

De bijeenkomst viel middenin de ramadan en werd beëindigd met een heerlijke maaltijd bestaande uit gerechten waarvan de recepten zijn opgenomen in Zoet, zout, sober en satijn

*Zoet, zout, sober en satijn is een uitgave van de Hippe Heks. Inmiddels zijn er twee delen uitgegeven die afgehaald kunnen worden bij de Hippe Heks, Een boekje kost  €4,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *