Duurzame kledingtips

Elke stap telt. Met elke aankoop – klein of groot – stem je met jouw portemonee voor de wereld waarin jij wil leven. Jouw eigen impact is enorm. Een kledingstuk wordt gemiddeld, volgens AEG slechts 4 x gedragen en gooien we 90 procent van onze kleding vroegtijdig weg. Hieronder een aantal tips om jouw kleding langer mooi te houden.

Azijn is een goed middel om de zweetgeuren uit kleding te halen. Laat de kleding een hele nacht weken in een emmertje water, met een flinke scheut azijn. 

Volle melk is een goed bleekmiddel voor vergrauwde of vergeelde kleding. Gewoon een paar uur laten weken. Een paar uur in melk en daarna spoelen met lauw water is de manier om gekleurde katoen op te frissen. 

Tip 3: Laat je gedragen kleding gedurende een douch of badbeurt hangen. De stoom maakt de kleding een beetje vochtig waardoor geurtjes verdwijnen en de kleding als het ware gestoomd wordt.

Nog een handige tip: laat jouw gebreide kleding liggend laten drogen i.p.v. hangend, dan blijft het beter in model. Wol kun je beter niet te vaak wassen. Het liefst op de hand. Nooit boenen of wrijven en zoveel mogelijk droog rollen in een handoek. Vaak is wassen echt niet nodig en kun je volstaan met het buitenhangen van wollen kleding. Mistig weer is het gunstigst.

Wassen op een lagere temperauur is beter voor je kleding en voor het milieu. Gekleurde en witte was reinigt het beste tussen 30 en 60 graden Celsius. De zwarte was reinig je het beste op een lage temperatuur van 30 graden Celsius. Handdoeken en sokken kan je wassen van 40 tot 90 graden Celsius. 

Was de kleding binneste buiten, sluit alle ritsen en haakjes en knoop de knoopjes dicht, zodat de oveerige kleding geen beschadigingen oplopen in de machine. Zijden blousjes en lingerie kun je het beste wassen in een speciaal netje, welke te verkrijgen zijn bij lingeriewinkels. 

Gekleurde stof behoudt zijn kleur als je het voorzichtig wast met wat azijn of zout. Geen zeep gebruiken en laten drogen in de schaduw. 

De meeste kleding hoef je echt niet na een keer dragen in de was te doen. Hang het een nachtje buiten, of bij een open raam dan ruik het de dag erop weer lekker fris. 

Is de wasmachine klaar? Haal de kleding meteen uit de wasmachine. Laat je de kleding er langer in zitten, want de kleding zal dan sneller kreuken. 

Voor de kledingconsumptie van één huishouden is jaarlijks net zoveel water nodig als om 1000 badkuipen te vullen.

Wist je dat? In oktober  staat Nederland in het teken van duurzame mode. Honderden winkels doen dan mee met Dutch Sustainable Fashion Week en ontwerpers laten zien wat er allemaal kan met gerecycled materiaal en delen kennis over duurzaam geproduceerde kleding. 

Bekijk via de link de duurzame winkelroute in jouw stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *